Tajemství buchty aneb Voňavé soboty
Krásně vysoké, nahoře propečené, voňavé, na bocích vláčné bílé okraje. A zatímco v rádiu končila sobotní hra pro mládež, nastával problém. Buchty byly makové a povidlové. Snad aby nezavládla šedá jednotvárnost anebo máku i domácích povidel bylo dostatek, byla polovina pekáče vyskládána buchtami makovými a polovina povidlovými. A na přeskáčku.
Nikdy mě nenapadlo sledovat, kam které maminka dává a myslím, že ani ona sama nevěnovala tomu pozornost. Stejně velké bílé bochánky ukrývaly v sobě náplň ukládanou systémem tu lžička máku, tu povidel... na míse rozdílu nevidět. A já měl většinou chuť na povidlové. Co s tím?
Neznám kluka, který by si neuměl poradit, byť mu život odpočítal zatím pouhých šest jar. V nestřežené chvíli dloubl prstík do slabé stěny a ejhle! Povidla! Pro danou chvíli bylo vyhráno. Pokud se ukázal mák, byla buchta vrácena na mísu naďobnutou stranou dovnitř.
Maminka to neměla ráda a není divu. Buchta s dírkou nabídnutá návštěvě měla přinejmenším vadu na kráse. Bylo mi vyčiněno, nějaký čas jsem jedl buchty bez rozdílu a potom opět dilema - povidla, nebo mák?
Dětství pominulo, roky nabraly spád, místo buchet dostavila se chuť na onačejší jídla, z chlapce vyrostl muž vedený k tomu, že něco se zkrátka může a něco ne a rýpat do buchet a tím méně do jistých věcí nebo lidí se nehodí a ani nevyplácí.
Přišla doba vlastní rodiny a za nějakou dobu se na kuchyňském stole objevila mísa kynutých buchet. Možná víc propečené na povrchu, ani tak vysoké jako ty z dětství nebyly, ale tajemství zůstalo. Neboť na jednom plechu pekly se spolu buchty makové a tvarohové. Mák dostal přednost před tvarohem a z boku buchet začaly se objevovat dírky od prstíků našich dcer. K nelibosti jejich matky.
„Berte, co je," rozčilovala se při pohledu na vybourané bílé stěny.
„No řekni něco," dovolávala se mé podpory a já si vzpomněl na soboty mého dětství. Pokrčil jsem rameny a potom poradil. Nešly by náhodou udělat ty dírky ještě před pečením, abysme viděli dovnitř?
Podívala se poněkud kose a mávla rukou. Příští sobotu jsme měli koláč. S tvarohem, marmeládou i mákem. Pěkně nahoře, aby bylo jasné, kde je co. Byl dobrý. Ale cosi se vytratilo. Trocha té záhady. Ta zkrátka chyběla...
Zdeněk Huspek
Vánoční přání
Všem blogerům i jejich čtenářům jedno pohlednicové, letos v lednu, kdy i ve střední nadmořské výšce byla zima, pořízené přání.
Zdeněk Huspek
Nedělní výšlap na rozhlednu
Rozhledna na sv. Markétě nad Dlažovem je od nás (z Loučimi) bratru (a sestře taky) necelých 5 kilometrů a poněvadž na kolo není počasí (mokré silnice, teploty kolem nuly),
Zdeněk Huspek
Prosincová procházka lesem aneb dvanáct do tuctu
Máme to u nás (Loučim, www.loucim.cz) do lesa co by kamenem hodil a zbytek došel, což v praxi znamená, že u prvních stromů jste za 10 minut volné chůze do kopce.
Zdeněk Huspek
Hřbitov na hranici
Pán nebo rytíř z Nemanic - tohle okřídlené úsloví zná každý. Kde však leží vesnice Nemanice, o tom už má ponětí jen málo lidí. Napravme to.
Zdeněk Huspek
Říjnové cyklofoto 2 aneb Nýrská přehrada
Ta přehrada pár kilometrů za Nýrskem směrem k Železné Rudě je od doby, kdy jsem začal znovu jezdit na kole (viz fofoblog na mém poněkud zanedbávaném webu) moje srdeční záležitost.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 208
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1157x