Pozor na sliby sociálních demokratů!

13. 05. 2010 14:29:10
Oranžové sliby o zvyšování zaměstnanosti a podpoře malých podnikatelů a živnostníků může brát vážně pouze ten, koho se to bezprostředně netýká. Neboť praxe byla a je zcela odlišná. Důkazem toho budiž můj příběh, režírovaný končícím poslancem Látkou, v nadcházejících volbách na kandidátce Plzeňského kraje na 6 místě.
 Babylon
BabylonZ. Huspek

Záležitost je stará 5 let, v té době byl pan Látka starostou Domažlic, které mají ve svém majetku a tudíž i správě koupaliště Babylon ve stejnojmenné obci 6 km od chodské metropole.

Místo na postavení dvou buněk na prodej občerstvení na koupališti jsme získali zcela legálně a bez jakéhokoliv úplatku v roce 1994, kdy Domažlicím vládla ODS. V sezóně jsme prodávali klasické občerstvení v pohodě (lze-li 50° Celsia v těch největších vedrech považovat za pohodu) až do roku 2005. To už druhé volební období vládla Domažlicím sociální demokracie (Látka) a stejná strana slibovala prosperitu pro všechny.

Do funkce vedoucího domažlického bazénu byl v lednu 2005 jmenován propuštěný vedoucí potravinářského obchodu v Domažlicích Houška. Zároveň se jeho nová funkce přejmenovala, od té chvíle to byl místo vedoucího ředitel.

Ten dostal za úkol náš stánek z koupaliště odstranit a dva měsíce po podepsání smlouvy mi nařídil stánky si odvézt (od města jsme měli pronajaté místo, stánky byly naše). Podrobně je způsob Houškovy komunikace popsán hned v úvodu článku dole, který jsem napsal před pěti lety – a nikde nepublikoval. Článek končí stavem v červnu 2005 – po poradě s právníkem se nám nakonec podařilo uhájit místo ještě jednu sezónu, protože výpověď postrádala právní podklad.Houška (a Látka) měli zřejmě pocit neomezené moci.

Hned v lednu roku 2006 dorazila výpověď písemná, se všemi náležitostmi a tudíž platná. Buňky se mi podařilo prodat a nový majitel si je na jaře odvezl.

Přišli jsme tak o zdroj příjmů z letní sezóny, které nebyly enormní, ale spolu s prodejem občerstvení na trhu v Domažlicích nám zajistily alespoň slušnou obživu...

Naštěstí (?) se mi přiblížil věk, kdy jsem začal dostávat nevalný, přesto však pravidelný státní příspěvek v podobě důchodu. Být mladší, musel bych patrně vyskotačit na pracovní úřad...

Za přečtení stojí následující článek, kdo se obrní trpělivostí a může si dovolit plýtvání časem, má k dispozici dokumenty na webu autora...

***************

Qui bono

aneb

Rituální tanečky kolem jednoho stánku na koupališti Babylon


Od roku 1994 nepřetržitě až do letošního roku provozuji stánek s občerstvením v areálu koupaliště Babylon (dvě spojené buňky vzadu za sociálním zařízením) ke spokojenosti návštěvníků koupaliště. A protože v letošním roce – po výměně vedoucího bazénu, jenž má ve své náplni též správu koupaliště – došlo k vědomé dezinformaci obyvatel Domažlic panem Houškou, ředitelem bazénu, považuji za nutné podat k celému problému vyjádření.

Na úvod

Jak jsem zmínil, občerstvení na pláži provozujeme plných 11 sezón. Za tu dobu se vztah prodávající - zákazník v mnoha případech posunul na úroveň vztahu známých lidí a tak jsme každoročně museli před sezónou odpovídat na obligátní otázku – kdy už budete otevírat – při každém takovém setkání. Odpověď byla pokaždé stejná – jakmile bude počasí na koupání a v každém případě od počátku prázdnin.
Letos musíme bohužel odpovídat slovy – nevíme.
Co se přihodilo?

Dne 15.12. 2004 jsem podepsal novou smlouvu s bazénem Domažlice (po jeho získání právní subjektivity, do té doby smlouvu podepisovalo město).
Za bazén smlouvu na dobu neurčitou podepsal jeho ředitel pan Houška (jmenovaný do funkce 1.1.2005). Věc jsem považoval za vyřízenou, leč v únoru mi telefonoval pan ředitel, že stánek se musí odstranit a kdy si jej odvezu.
Na tuto otázku jsem se zmohl pouze na dotaz, proč.
Protože vám hygiena nepovolí jeho provoz, zněla doslovná odpověď.
Podivné bylo, že někdo třetí zasahuje do vztahu provozovatel – hygiena, ale budiž.
Já se na hygieně zeptám, jak to je, odpověděl jsem panu řediteli a jeho další věta mě docela uzemnila. Tam ani nechoďte, to je zbytečný.
Přesto jsem navštívil oddělení výživy hygienické stanice Do-mažlice a ke svému překvapení jsem zjistil, že nikdo se zakázat provoz stánku nechystá.
V klidu jsem zkonzultoval, co je nutné udělat pro splnění změněných norem pro provoz sezónní provozovny a připravoval se na realizaci. Přesto všechno jsem se několikrát během jara setkal s otázkou – vám to na Babyloně hygiena zavřela?
Tato otázka v sobě skrývá jakýkoliv výklad, přičemž žádný není pravdivý. Kdo tuto lež vypustil je nabíledni a v tomto smyslu jsem také telefonovat panu starostovi Látkovi koncem dubna, kdy jsem ho upozornil, že rozšiřování podobných fám může zakládat skutkovou podstatu šíření poplašné zprávy.
Koupaliště má na starosti místostarosta Bauer, bylo mi odpovězeno...

Výběrové řízení

V té době jsem měl další telefonát s ředitelem Houškou. Znovu se ptal, kdy si odvezu stánky, aby tam těžká technika (jeřáb a nákladní auta) nezničila povrch a přitom mi učinil zajímavou nabídku.
Na občerstvení v kabinách (honosně se tomu říká Salónek) bude vypsáno výběrové řízení, přihlaste se do něho a uvidíme. Tuto informaci vám dávám soukromě, nemusíte se o tom nikde zmiňovat, oznámil mi pan ředitel.
5.3. jsem poslal přihlášku k výběrovému řízení, 14.4. přišlo zájemcům o pronájem vyzvání k předložení nabídek obálkovou metodou s nejnižší nabídkou 22.000,- Kč za rok. Zájemci jsme byli tři. Nabídl jsem 25 000,- a 28.4. jsem dostal oznámení, že rada města schvaluje pronájem salónku Z. Huspekovi.
Další dva dny jsem si prohlédl objekt Salónku včetně (a hlavně) technického zázemí a rozhodl se od jeho pronájmu odstoupit. Důvody jsem popsal v dopisu radě města dne 3.5. a nerad bych je zde zveřejňoval (špatné zabezpečení proti krádeži vloupáním).
Zároveň jsem si nechal vyložit pět bodů mé nájemní smlouvy z ledna, kde je v předmětu nájmu kromě jiného uvedeno používání přilehlého hygienického zařízení. V dopise městu jsem požadoval naplnění smlouvy.
12.5. přišlo z rady vyrozumění, že bere na vědomí mé odstoupení od pronájmu. O naplnění původní smlouvy ani slovo.


Sporný bod

Používání hygienického zařízení pro obsluhu je určeno vyhláškou 137/2004 o hygienických požadavcích a zásadách atd. a ošetřeno příslušným zákonem. Řečeno lidsky neumožňuje obsluze používat stejné WC jako spotřebitel.
Na to bylo pamatováno při projektování – anebo při přípravě projektu, kdy se v nově budovaných sociálních zařízeních na koupališti vybudovalo jedno WC pro vozíčkáře a hned vedle dvě uzamykatelné kabinky, jedna pro obsluhu obou občerstvení a jedna pro plavčíky.
Tuto informaci mám ověřenou od předchozího vedoucího bazénu (nebo už taky ředitele?) Ladislava Feiferla.
Když jsem počátkem května požadoval od pana Houšky klíč od WC, bylo mi řečeno, že žádný nedostanu. Nechal jsem si ještě jednou udělat rozbor smlouvy, kterou podepsal 3.1. a dozvěděl jsem se, že mu ze smlouvy jednoznačně vyplývá používání sociálního zařízení obsluze stánku zajistit. A protože bylo třeba stánek připravit na sezónu, jeli jsme 9.6. na Babylon.
Jaké bylo naše překvapení, když areál koupaliště byl uzamčený, nikde ani noha. A na pokladně nápis. Za nepříznivého počasí koupaliště uzavřeno.
Počasí až tak nepříznivé nebylo, bylo sice chladněji, ale pokud by se někdo chtěl podívat do své zaplacené kabiny, měl by prostě smůlu. Měli jsme ji i my a místo práce a úklidu odjeli jsme na bazén, poptat se po klíči.
Pan ředitel nebyl přítomen, pan správce Fejfárek, kosíce trávu před bazénem, mi odpověděl, že klíče bez ředitelského souhlasu nemůže nikomu dát.
Na vysvětlení – klíče od zadní brány jsme měli k dispozici každou sezónu.
O víkendu 17. až 19.6. jsme připravovali stánek na sezónu, v pondělí jsem telefonoval panu řediteli znovu o klíče. Záznam hovoru (pro slabší povahy, toto je doslovný záznam hovoru dvou dospělých lidí): „Huspek, dobrý den. Pane řediteli, já bych se s vámi potřeboval domluvit na dvou, třech věcech. Potřeboval bych klíček od zadní brány.
Ředitel Houška: Na co.
Já: Na co? Abych se mohl kdykoliv dostat do stánku.
Řed: Ve smlouvě není nic takového, kdykoliv se dostat do stánku.
Já: Ale prosím vás, tohle jsou problémy, který vy uměle vyvoláváte.
Řed: Podívejte se pane Huspek... dejte si požadavek, já to nechám projednat.
Já: Výborně. Já tam mám majetek, ke kterému se potřebuji kdykoliv dostat. A ne že přijedu ve čtvrtek dopoledne (9.6.), na koupališti je všude zamčeno a já tak nemůžu! To je hrubá chyba, tohle.
Řed: Já vám to říkám, dejte si to do požadavku...
Já: Tak jedenáct let to fungovalo celkem normálně a zdá se, že dvanáctý rok to...
Řed: Já mám majetek sám vypůjčenej... vy na klíč od brány smlouvu nemáte. Když máte na něco smlouvu, tak je to v pořádku, když ne...
Já: Další. Potřebuji klíček od záchodu. To ve smlouvě je.
Řed: Nedám.
Já: Jak to.
Řed: Tam jedno WC můžete používat. Od toho jsme toalety udělali. Zvlášť klíč nedostanete.
Já: Klíč nedostanu. Čili – vy jste podepsal smlouvu, kde je uvedeno, že můžu používat přilehlé sociální zařízení.
Řed: Já vám v tom taky nebráním.
Já: Jenomže v tom případě je neznalost zákona na vaší straně...
Řed: Možná že jo...
Já: ...která jak známo neomlouvá.
Řed: Možná že jo.
Já: Protože jestliže já používám záchod, tak potřebuji záchod uzamčenej. K tomu vy jste se zavázal. A tahle část není splněna.
Řed: Já mám jiný právní výklad. Dobře, dál. Další věc. Já jsem tam včera byl, (v neděli), nezahlíd jsem vás, měl jste tam auto, tak bych za váma přišel. Ale nepůjdu za váma proto, abychom se dohadovali o nějakých smlouvách. Pokud máte nějaký připomínky, tak je dejte na papír, budeme to řešit. Ale slušně, upozorňuju.
Já: Samosebou. Já mám pocit, že s váma snad jednám slušně.
Řed: Já už ten pocit nemám, nebo už ho ztrácím, ale je to jedno...
Já: Na tak já jsem ho ztratil už v únoru. Ale to teď řešit nebudeme.“

Pár dalších vět o prasklé přívodu pitné vody není už důležitých. Ještě tentýž den jsem sedl a napsal dopis panu starostovi Látkovi, kde jsem pouze opakoval své požadavky a připsal k tomu větu o stavu terénu před stánkem, kde jsou v době provozu umístěny stolky a který připomíná spíš oraniště než cokoliv jiného. A konstatoval, že spolupráce s ředitelem bazénu jeví se mi velice tristní a jakákoliv dobrá vůle zde chybí. Dopis předán podatelně MÚ 20.6. t.r. v dopoledních hodinách. Odpověď? Do dnešního dne (čtvrtek 23.6.) veškerá žádná.


Závěrem


Předchozí faktografie není příliš záživné čtení a je to pouhý souhrn událostí, které předcházely současnému stavu. Počasí na koupání, občerstvení pouze venku, stánek nepřipravený (kdo bude investovat do zařízení, o kterém neví, zda ho bude vůbec potřebovat), odpovědi na otázky, jestli budeme na Babyloně otevírat nebo ne... za normálních okolností už bychom v horkých dnech prodávali.
A tak bych otázku v titulku Qui bono neboli v čí prospěch obrátil – v čí neprospěch? Odpověď se nabízí sama. V neprospěch lidí, kteří byli jedenáct let spokojeni s našimi službami.

obr_1.jpg
1. V roce 1995 byly u stánku návaly...

pbr_2.jpg
2. O jedenáct let později stánek byl zrušen...

obr_3.jpg
3. Nabízený stánek v kabinách (Salónek)

obr_4.jpg
4. Jeho zajištění proti krádeži zařízení za desítky tisíc je skutečně chabé.

obr_5.jpg
5. Poslední sezóna v roce 2005

obr_6.jpg
6. Definitivní tečka, napsaná sociálně demokratickými funkcionáři.

Autor: Zdeněk Huspek | čtvrtek 13.5.2010 14:29 | karma článku: 22.66 | přečteno: 1168x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 208 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1145

Živnostník v.v., příležitostný novinář, fotograf, editor vlastních a obecních stránek, počítačový nadšenec. Obyvatel západních Čech s přiměřeně skepticko-optimistickým náhledem na svět. Ročník 47´.
TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...